c1nd1e

Online dating: de schaamte voorbij

eye
Internetdaten is zo eenvoudig. Je hoeft de deur niet uit, het vergt nauwelijks sociale vaardigheden en het is zo lekker anoniem. Je schrijft je in bij een datingsite, vult een profieltje in en laat de horde aanbidders dan maar komen. Maar is zo’n onlinezoektocht even waarachtig als in het analoge leven? Waarom durven mensen elkaar op internet wel aan te spreken terwijl ze offline vaak gebukt gaan onder onzekerheden en interactief onvermogen? En nog fascinerender: in een aantal gevallen leidt een relatie ontpopt uit bits en bytes zelfs tot een huwelijk.


De consensus rondom verkering blijft over het algemeen een beetje steken op het niveau van Swiebertje en Saartje. Nou vooruit, misschien Koos en Mien Dobbelsteen, maar nooit kwamen ze verder dan de keuken. De tijden zijn inmiddels veranderd. De gêne lijkt gebleven.

Het virtuele jachtveld
Miljoenen mensen in Nederland maken gebruik van online datingssites als Lexa en Relatieplanet.nl. Deze laatste geldt met ruim drie miljoen leden als marktleider op het gebied van online amour en vaart wel bij onze driftige zoektocht naar een partner. Internetdating is namelijk big business en een groeiend fenomeen. Inschrijven op zich is gratis, maar wil je gebruikmaken van alle mogelijkheden die Relatieplanet.nl biedt, dan dien je daarvoor in de buidel te tasten. Een beetje geld voor een beetje liefde: 24,95 per maand. Maar dan heb je wel volledige toegang tot het virtuele jachtveld van miljoenen vrijgezellen in Nederland en België. Online daten is bij de huidige internetgeneratie, evenals bankieren, winkelen en het boeken van reizen, volledig geïntegreerd met het sociale leven naast het world wide web. Toch heerst er scepsis wanneer internetcontact uitmondt in een serieuze relatie. Met name bij hen die minder bekend zijn met de huidige interactieve speelruimte. De vermeende anonimiteit, het niet (direct) weten met wie je te maken hebt, en het gebrek aan fysiek contact zouden de kans op een relatie van enige betekenis alleen maar in de weg staan. Voor sommigen reden hun pril ontsproten digirelatie te downgraden naar een achterafkroeg op een ongefundeerde straathoek ergens in een willekeurige stad, inclusief vrienden die daar bij elk vragenvuur op feestjes en partijen best heel aannemelijk over willen doen.

Sociale meerwaarde
Marco Vanenburg (29) en Elvira van Meekren (31) uit Amsterdam leerden elkaar kennen via Relatieplanet. Het stel heeft sinds 2007 een relatie en inmiddels ook trouwplannen. Toch hebben ze in de kiem van hun liefdesgeluk een beetje moeten sprokkelen met de waarheid over de eerste ontmoeting. Marco: “Mensen snappen gewoon niet dat het kan: elkaar vinden via internet. In het begin heb ik tegenover mijn familie volgehouden dat we elkaar in een kroeg hadden leren kennen. Pas later, toen het ook echt serieus bleek tussen ons, heb ik durven toegeven dat dit niet zo was en we elkaar via online dating hadden ontmoet. Mensen staan gewoon nog altijd sceptisch tegenover de sociale meerwaarde die internet kan hebben en snappen niet dat je echte gevoelens kunt ontwikkelen voor iemand die je in eerste instantie alleen van een foto kent, iemand die je nog niet hebt gezien, maar met wie je wel al lief en leed hebt gedeeld. Dat uiterlijk wat door iedereen altijd maar zo belangrijk wordt gevonden, was bij ons van ondergeschikt belang.”
Elvira valt hem bij: “Ik ben zielsgelukkig met Marco. Juist omdat we elkaar al zo goed kenden wist ik dat het bij een ontmoeting zou klikken.”

Cybersex
De diepere betekenis die Marco en Elvira aan online dating toekennen, is voor iemand anders een oppervlakkige intermezzo in een hectisch bestaan. “Ik was gewoon op zoek naar seks”, vertelt Kyra*. Aanvankelijk vond ik mijn heil nog in ‘cybersex’, maar al snel maakte ik stiekem afspraakjes om in hotelkamers seks te hebben met mannen die ik online had leren kennen. Ik vond het spannend. Het is zo gemakkelijk om via internet mensen te leren kennen en een ontmoeting te regelen. Je hoeft niet eerst de deur uit. Het was voor mij echt een uitlaatklep. En nog steeds. Nee, mijn vriend weet nergens van. Het is iets van mij. Een soort bevestiging dat ik nog goed ‘in de markt lig’ zeg maar. Het is ook gemakkelijk meetbaar. Je bent meteen je eigen marketingtool.
Veel mensen denken misschien dat online actief zijn op dit vlak meer aan mannen besteed is, maar ik kan je vertellen dat heel veel vrouwen op deze manier op het net te vinden zijn. In het dagelijks leven ben je al gauw een slet. Hier kun je naar hartelust je wildste fantasieën werkelijkheid laten worden. Het is ook zo gemakkelijk, vanwege de anonimiteit. Dat maakt het overigens aan de andere kant ook moeilijk het kaf van het koren te scheiden. En er is wat kaf, geloof me. Dat internetdaten is eigenlijk gewoon de schaamte voorbij.”

Datingfacts
Uit onderzoek van internetprovider Online blijkt dat in bijna vier op de tien gevallen internetcontact leidt tot een serieuze relatie. Bij een kwart komt het zelfs tot een huwelijk. Vooral de jongere generatie internetgebruikers heeft weinig moeite met de moderne vorm van daten. Van de ruim duizend ondervraagden kent de helft wel iemand die aan internetdaten doet. Zestien procent van de respondenten heeft zelf iemand leren kennen via internet.

* de naam Kyra is gefungeerd.

Dit artikel verscheen eerder in de maandelijkse thema-uitgave van Reclameweek Eye.

Online dating: de schaamte voorbij

4 Responses to Online dating: de schaamte voorbij

 1. Chris Marco says:

  Online dating is spannend, geil en anoniem.

 2. Datedame says:

  Internet dating is gewoon de nieuwe manier om elkaar te ontmoeten.

 3. Jenny says:

  Soms loopt het gewoon anders ;)

  Elkaar “live” 13 jaar lang mislopen om er daarna achter te komen via het net dat je elkaar wel heel erg leuk vind.
  Letterlijk bij elkaar om de hoek gewoond maar nooit tegen gekomen.
  Nu zijn we getrouwd, super gelukkig, kinderen ja graag.
  En altijd zonder schaamte verteld dat ons eerste contact bestond uit een “krabbel”.
  So What!

 4. W. says:

  ken(de) mijn vrouw ook via een datingsite. Ja, vrouw. Getrouwd en kind. En zeven maanden later gescheiden. Leven kan vreemd lopen, of is een internetrelatie net zo snel en vluchtig als het internet zelf? Ik hou het maar op het eerste :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Follow me